10 dingen waar ik naar uitkijk in Tokyo

10 dingen waar ik naar uitkijk in Tokyo

Binnenkort ga ik samen met Karim naar Japan en dit zijn de 10 dingen waar ik naar uitkijk in Tokyo!

Toen ik Karim net leerde kennen vroegen wij aan elkaar of er nog landen waren die we graag nog wouden bezoeken. Unaniem zeiden we tegen elkaar dat zowel Amerika en dan met name New York en Japan heel hoog op ons lijstje stond. Inmiddels ben ik al drie keer naar New York geweest, dus nu was het dan echt de beurt aan Japan. Deze maand vertrekken we en het begint nu wel heel erg te kriebelen, want wat hebben we er een zin in! Om alles even op een rijtje te zetten, zijn dit de 10 dingen waar we het meeste naar uit kijken in Tokyo.

1 – Pokémon Centers

Als een meisje van zes jaar begon ik met het spelen van de Pokémon games, ik keek de serie en wist alles van iedere Pokémon. Tot op de dag van vandaag maakt mijn hart een sprongetje van geluk als ik zie wat voor een vette dingen er te koop zijn in Pokémon Centers. Er is alleen een grote maar: de felbegeerde Pokémon Centers zijn alleen in Japan te vinden. Wat een toeval dat ik daar samen met Karim heen ga later deze maand!

Hier een paar feiten over Pokémon Centers:
– Het eerste Pokémon Center opende op 25 april 1998 in Tokyo.
– Er zijn 15 Pokémon Centers, één filiaal zit in Singapore, alle andere zitten in Japan.
– Ieder Pokémon Center heeft zijn eigen mascotte figuurtje(s).
– Er zijn ook kleine Pokémon-winkels te vinden op onder andere vliegvelden en treinstations. Dit zijn Pokémon Store winkels.
– Ieder Pokémon Center heeft een exclusieve Pikachu-knuffel.

Ik heb nu al minstens honderd keer tegen Karim gezegd dat ik waarschijnlijk huilend op de vloer ga liggen als ik voor het eerst in zo’n Pokémon Center rondloop, want dat is toch wel echt een droom die uit komt. Ook ben ik er nog niet helemaal over uit hoe alles in mijn koffer gaat passen op de terugweg. Ik heb al wel uitgezocht dat er een wasserette in ons hotel zit, dus er gaat een minimale hoeveelheid kleren mee om kofferruimte te besparen. Ondanks deze maatregelen sluit ik niet uit dat er een extra koffer mee terug naar Nederland gaat.

2 – Het eten

Het grappige is dat ik hier een jaar geleden echt heel anders over dacht. Juist het eten in Japan stond me een beetje tegen, want laten we eerlijk zijn: ze hebben bijzondere gerechten die we in het westen niet kennen. Ook het feit dat gerechten alleen met Japanse tekens of zeer slechte Engelse vertalingen op de menukaart staan, maakt het niet bepaald makkelijker. Toch ben ik hier wel een beetje van bijgedraaid en ben ik zelfs nu wel benieuwd naar wat voor bizarre dingen ik in mijn mond ga stoppen.

Gelukkig hebben ze niet alleen gekke dingen, maar ook vrachtladingen aan sushi. En ik ben dol op sushi! Daarnaast is het ook een pluspunt dat het eten met stokjes mij prima af gaat.

3 – Akihabara

Tokyo is een grote stad, dus in verhouding verblijven we in de buurt van Akihabara. Dit is een wijk in Tokyo waar Karim en ik waarschijnlijk veel tijd zullen doorbrengen. Deze wijk staat namelijk bekend om zijn grote hoeveelheid van elektronicawinkels. Waar je in Nederland al in je handjes mag knijpen als er in één winkelcentrum een Media Markt, Game Mania en BCC te vinden zijn, hoef je je daar in Akihabara niet druk om te maken. Zo zijn er winkels waar de Harrods uit Londen minstens vier keer in past, maar ook piepkleine winkeltjes ergens boven een huis waar je de meest zeldzame beeldjes kan vinden. Ik kan niet wachten om alles te ontdekken.

4 – Gachapon

Wat echt een fenomeen is in Japan is Gachapon. Ik zou het voor iemand die het écht niet kent het beste kunnen omschrijven als een machine waar zo’n Kinder Suprise ei uit komt rollen, alleen dan zonder de Kinder chocolade. Het enige verschil is wel dat de kwaliteit van de speeltjes een stuk hoger ligt en het is allemaal wat groter. Wat ook een verschil is met Nederland is dat er voor de Albert Heijn soms 1 of twee van die apparaten staan waar een stuiterbal uit kan komen, terwijl er in Japan hele winkels voor zijn ingericht.

In sommige winkels staan soms wel 500 verschillende automaten waar allemaal andere figuurtjes of speeltjes uit te verkrijgen zijn. Meestal kost het ¥200 (ongeveer €1,60) om aan een Gachapon te kunnen draaien. Ik denk vooral dat ik mijn ogen ga uitkijken aan de variatie van automaten en wat voor figuurtjes erin kunnen zitten.

5 – Game Cafés

In Japan is er echt een grote variatie te vinden aan Game Cafés. Om er een paar te noemen en je een idee te geven hoeveel er te vinden zijn in Japan, noem ik er hier een paar voor je op:

– Pokémon Café
– Kirby Café
– Square Enix Café
– Gundam Café

Deze cafés zijn zo mateloos populair, dat je er alleen naar binnen kan als je hebt gereserveerd. Zo werd het ons aangeraden om een maand van te voren te reserveren voor de Pokémon en Kirby cafés. Dit hebben we dan ook allebei op tijd gedaan. Aangezien we zulke grote Pokémon fans zijn en niet iedere week in Japan zijn, hebben we het ervan genomen en gaan we zelfs twee keer naar het Pokémon Cafe! Eén keer om te lunchen en één keer voor het avondeten. Ik kan nu vooral niet wachten op het moment dat Pikachu verkleed als kok langs de tafeltjes komt lopen!

6 – Museum of Digital Arts

In Tokyo is er een heel bijzonder museum, namelijk het Museum of Digital Arts. Het is ook wel bekend als het TeamLab Borderless Museum. In dit museum zijn er allemaal zogeheten kamers met een eigen thema. In deze kamers ervaar je een daadwerkelijk adembenemende ervaring als het gaat om licht en beeld. Ik heb enkele plaatjes gezien, maar het werd mij door vrienden die er al zijn geweest heel erg aangeraden om er zo blanco mogelijk heen te gaan voor het grootse verrassingseffect.

In Tokyo zijn er twee locaties van dit museum, namelijk de hoofdlocatie waar ik al eerder over sprak en de TeamLab Planets Tokyo. Als ik de verhalen van vrienden moet geloven is de hoofdlocatie echt de mooiste, maar is de Planets-locatie ook zeker bijzonder. Het is ook een hele bekende Instagram hotspot, omdat hier zoveel mooie foto’s genomen kunnen worden. Ik ben dan geen Instagram-model, maar voor wat mooie plaatjes raad ik je toch aan om me alvast te volgen voor als we hier rondlopen. Momenteel zijn Karim en ik van plan om alleen naar de hoofdlocatie te gaan en de kaartjes hiervoor zijn al geboekt.

7 – Het mooie Japan

Japan heeft niet alleen heel veel te bieden voor gameliefhebbers, liefhebbers van eten en mensen met een talenknobbel. We moeten namelijk niet vergeten hoe mooi Japan kan zijn om doorheen te lopen. Het land staat er om bekend hoe schoon de straten zijn, gezien het neergooien van een blikje cola daar echt een no-go is. Ook zijn er veel mooie parkjes te vinden in Japan. Uiteraard kent iedereen het bloesemseizoen in Japan en het hele land kleurt dan ongeveer roze. Helaas zijn wij er niet in dat seizoen, het is er dan ook echt woest druk.

Japan heeft buiten het bloesemseizoen ook echt prachtige locaties. Sommige tempels zijn prachtig gebouwd en zoals ik eerder al zei zijn er hele mooie parkjes te vinden. Zelfs de neonreclame in wijken als Akihabara hebben zo hun eigen charme. En vergeet bijvoorbeeld ook niet Mount Fuji, de bekende vulkanische berg. Deze is vanuit Tokyo alleen via hoge gebouwen te zien met een heldere lucht, gezien de berg ten opzichte van de stad bijna 150 kilometer verderop ligt. Ik hoop er een glimp van op te vangen…

8 – De vele game winkels

Misschien zullen jullie het wel weten, maar Karim en ik zijn gamers. We hadden bijvoorbeeld ook een Twitch-kanaal wat aardig succesvol was en hier speelde we, heel verrassend games! Ik heb het al een beetje beschreven in het stukje over de wijk Akihabara, maar in heel Tokyo zijn er zoveel game winkels te vinden waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Deze winkels zijn onder andere ook zo bijzonder omdat ze een grote collectie aan retro games verkopen en er zijn ook veel games die nooit zijn uitgekomen in het westen. Een gemiddelde SNES – bij jou thuis misschien bekend als de Super Nintendo – kun je daar in mint conditie vinden voor ongeveer ¥4000, wat gelijk staat aan ongeveer €32,-. Dit is echt een heel erg schappelijk bedrag voor een oude, goed werkende console.

Waarschijnlijk gaan Karim en ik niet zo heel erg veel games kopen in deze winkels, omdat heel veel games regio gebonden zijn. Dit houdt in dat je om een Japanse game te kunnen spelen, ook een Japanse spelcomputer nodig hebt; een onbegonnen zaak dus. Wel kunnen we wat games scoren voor de Nintendo Switch die bijvoorbeeld niet regiogebonden is.

Natuurlijk kijken we wel onze ogen uit in deze winkels, ook omdat Japanse doosjes van games er soms ook heel anders uitzien. Daarnaast is rondslenteren in gamewinkels nooit een straf!

9 – De Japanse taal

Momenteel ben ik druk bezig om Japans te leren. Dit is iets was ik al heel lang wou doen, maar eigenlijk nooit wist hoe ik hieraan moest beginnen. Toen we echt begonnen met het voorbereiden van deze reis begon het toch wel heel erg te kriebelen om eens uit te zoeken of er boeken waren waar je met zelfstudie toch een beginnetje kon maken. En die waren er! Momenteel ben ik aan het leren uit Japanese From Zero – 1 . Eerlijk is eerlijk; het valt me alles mee! Ik probeer er iedere dag even aan te zitten, al is het maar 10 minuten. Ik merk nu al dat ik enkele tekens herken en sommige woorden en korte zinnen versta.

Het is ook wel echt iets waar ik mee verder wil gaan als we terug zijn uit Japan. Door mijn grote liefde voor games is het kunnen en lezen en dus ook spreken van Japans geen overbodige luxe. Ik merk nu ook, nu ik bezig ben met het leren van de taal, hoeveel Twitter-berichten il voorbij zie komen in het Japans. Natuurlijk is daar tegenwoordig het magische ‘Google Translate’ voor, maar om het echt zelf te kunnen is wel extra leuk. Daarnaast heb ik ook zo’n gevoel dat dit niet onze enige Japan reis zal zijn…

10 – Dagboekjes schrijven

Een van de redenen waarom deze website nu live is gegaan en niet over een aantal maanden is dat ik het heerlijk vind om reisdagboeken te schrijven. In de tijd dat we streamde schreef ik ook dagboekjes over onze reizen naar New York en Londen. Daardoor heb ik het gevoel dat jullie allemaal een beetje meegaan met ons op reis. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om achteraf de verhalen nog eens terug te lezen, want over een jaar of twee weet ik echt niet meer of Karim nou op de eerste of tweede dag zijn tas vergat in de metro om even een voorbeeld te noemen… Want dat is nog nooit eerder gebeurd hoor, toch schat?

Ik hoop dat jullie allemaal de dagboekjes zullen gaan volgen! Meld je nu vooral aan via de email notificatie aan de rechterkant van de pagina, zodat je geen enkel Japan dagboek mist! Karim en ik zijn in ieder geval de nachtjes aan het aftellen voordat we in het vliegtuig zitten!

Vond je deze blogpost nou super leuk? Binnenkort vertrek ik samen met mijn vriend Karim naar Japan, waar ik iedere dag ga bloggen. Krijg je er dan nog steeds geen genoeg van? Kom dan naar mijn Discord server, waar je in direct contact komt met mij en andere lezers. Ook kun je mij volgen op Twitter en Instagram.

7 reacties

  1. Pixiedino

    Ik ben echt jaloers mijn droom is ook wel stiekem naar japan of korea tegaan

    Geniet ervan neem alles in je op probeer te ontspannen en vooral niet de pokemon center leeg kopen hihi

Geef een reactie