Mijn liefde voor crea

Mijn liefde voor crea

Al zo lang als ik mij kan herinneren ben ik aan het knutselen met alles wat los en vast zit. Tekenen, verven, achter de naaimachine, kaarten maken of zelf iets bedenken; ik vind het allemaal leuk. Hoewel ik natuurlijk weet waar mijn liefde voor crea vandaan komt, weten jullie dit misschien nog niet. Ik neem jullie daarom graag mee terug de tijd in.

Dat meisje op de foto bovenaan deze blog, dat ben ik! Op die foto ben ik een jaar of 6 en het kamertje waar ik in zit, was het knutselkamertje van mijn lieve oma Ali. Ik logeerde vaak bij haar en iedere keer als ik terugkwam van een logeerpartijtje had ik wel weer iets gemaakt.

Ze had ook zo veel spulletjes! Het kamertje was weliswaar klein, maar overal waren kleine laatjes en kastjes waar lappen stoffen, bollen wol, gekleurd karton, knopen, en linten in lagen. Noem het maar op en je kon het er vinden. Het was ook allemaal heel erg georganiseerd. Oma wist altijd precies wat er in welk laatje lag, dus als ik de boel weer eens overhoop haalde, kreeg ik ook weleens op mijn kop…

Mijn oma wist ook overal wat van. Van tekenen en schilderen, ze kon alles maken op de naaimachine en was een ster in het maken van mooie ansichtkaarten. Soms vond ik een mooie lap stof en dan moest daar opeens een jurk van gemaakt worden. En dat gebeurde dan, zoals je kan zien op de onderstaande foto.

Maar mijn liefde voor crea bleef niet beperkt tot het huis van mijn oma. Ook op school was ik dol op knutselen. Toen ik op de middelbare school kwam, was er tot mijn vreugde het vak ‘kunstgeschiedenis’ om uit te kiezen. Voor mij vele malen interessanter dan iets stoms zoals wiskunde waar ik toch niks van begreep. Hoewel de juf van mijn les tekenen en kunstgeschiedenis soms een tikkeltje apart was, wist ze wel heel veel van haar vak en stiekem was ik wel een beetje dol op haar. Ze heeft mij in de drie jaar dat ik de lessen kon volgen heel veel geleerd. Een aantal tekeningen die ik in deze lessen heb gemaakt, zijn altijd bewaard gebleven en zijn hieronder te zien.

In de jaren na de middelbare school heb ik mijn crea liefde niet zoveel aandacht gegeven, want ik was vooral bezig met andere zaken. Vooral de combinatie tussen games en crea gaf mij weer een nieuwe impuls en zorgde ervoor dat ik vol met nieuwe ideeën zat.

Vooral de steun van mijn lieve Karim zorgde ervoor dat ik echt weer heel veel zin had om lekker crea bezig te zijn! In die periode streamde we nog en ik zal nooit de aanloop vergeten naar het ontstaan van “Crea met Suus”.

Rond de kerstperiode kwam ik op het idee om in plaats van kerstballen, zelfgemaakte strijkkraalcreaties in de boom te hangen. Deze creaties waren natuurlijk allemaal in lijn met gaming. Het idee ontstond om een camera op mijn handen te zetten en dit dan te gaan streamen. Ik zal nooit de woorden vergeten van Karim toen we deze stream aan het voorbereiden waren: “We gaan dit vandaag proberen, maar als dit niet werkt, dan doen we het nooit meer!”

Hoewel ik niet had verwacht dat het een grote mislukking zou zijn had ik het andere uiterste ook zeker niet verwacht. Een voor ons toen zeer groot kijkers aantal genoot die avond van de crea stream. De enige verbetering die wij moesten doorvoeren, was dat ik dit niet meer in mijn eentje deed. Als ik bezig was met het knutselen, had ik geen oog meer voor de chat, maar als ik met de chat bezig was, schoot het knutselwerkje niet op… Dus de oplossing was simpel, voortaan kwam Karim erbij zitten om gezellig met de chat te praten terwijl ik alle aandacht had voor mijn knutselwerkje.

Niet alleen tijdens de stream was ik aan het knutselen, ook daarbuiten maakte ik veel meer tijd vrij voor het maken van leuke dingen. Zo maakte ik ook veel creaties voor kijkers. Dit waren meestal tekeningen of strijkkraal creaties. Zie hieronder enkele voorbeelden!

Ook buiten de stream om wist ik mezelf creatief bezig te houden. Ik probeerde nieuwe dingen uit, bijvoorbeeld haken. Ik wil dit zeker nog wel een keer oppakken, ik heb alleen wel gemerkt dat ik daar de geduld niet helemaal voor heb. Een van de pareltjes die ik in de stream periode gemaakt heb is toch wel dit koffertje met Pokémon figuurtjes erin. Ik word er gewoon al vrolijk van als ik ernaar kijk.

En nu lijkt het cirkeltje bijna rond. Sinds ik samen met Karim in een nieuw huis woon met een stuk meer ruimte als voorheen heb ik zelfs een klein knutselkamertje tot mijn beschikking. Ja, net zoals vroeger bij oma thuis. Hoewel ik er tot nu toe nog maar heel weinig gezeten heb, ben ik zeker wel van plan om ook in dat knutselkamertje weer mooie dingen te gaan maken. Hoewel ik niet zo van die zoetsappige zinnen ben, weet ik zeker dat mijn lieve oma vanaf een wolkje met een glimlach meekijkt en ziet wat voor een creaties ik allemaal maak.

Vond je deze blogpost nou super leuk? Kom dan ook naar mijn Discord server, waar je in direct contact komt met mij en andere lezers. Ook kun je mij volgen op Twitter en Instagram.

2 reacties

  1. Maarten Wolters (@Maartendo)

    Leuk om de geschiedenis achter je crea liefde te horen. Ik hield vroeger zelf helemaal niet van tekenen en knutselen op de basis en middelbareschool, maar ik vond jouw crea streams altijd ontzettend tof. Je kraalwerkjes en tekeningen pronken hier nog steeds in mijn vitrinekast.

Geef een reactie