voor het eerst naar New York

Dit is hoe wij voor het eerst naar New York gingen

Ik hoor jullie nu al denken: “ja waarschijnlijk met het vliegtuig.” Dat klopt inderdaad, maar onze eerste reis naar New York had een bijzondere aanloop die ik graag met jullie wil delen. Dit is hoe wij voor het eerst naar New York gingen.

In de aanloop naar de release van de Nintendo Switch hadden Karim en ik echt last van de (zo hadden we het zelf genoemd) Switch-ziekte. We keken ALLE video’s die er maar te vinden waren op YouTube over de Nintendo Switch. De tijd kon maar niet snel genoeg gaan, zoveel zin hadden we erin! Uiteindelijk vond ik een jongen op YouTube die CND heette en had besloten om een maand lang voor de deur van Nintendo New York te wachten totdat de Nintendo Switch uitkwam. Iedere dag kwam er een nieuwe video uit met de avonturen die hij dagelijks meemaakte. We genoten ontzettend van deze video’s!

Ik wist wel van het bestaan van de Nintendo winkel in New York, maar ik had me hier nooit zo in verdiept. Ergens wist ik gewoon dat ik toch nooit in New York zou belanden, dat was niet weggelegd voor mij. Ergens kwam er door het zien van deze videoreeks van CND een stout idee naar boven die ik later pas bespreekbaar durfde te maken met Karim.

Het streamen was nog vrij nieuw voor ons en we hadden wel eens een donatie gehad maar een echte grote donation goal hadden we nog niet eerder met succes gedraaid. Er is ooit een donation goal geweest om een goede stream pc te kunnen aanschaffen, alleen die hadden we op den duur zo hard nodig, dat wij hem uit eigen zak hebben betaald. CND had immers zijn reis naar New York ook bekostigd met donaties, dus waarom zouden we het op zijn minst niet proberen?

Tijdens de eerste persconferentie over de Nintendo Switch, wat tevens onze eerste stream ooit was, werd Super Mario Odyssey aangekondigd. Zowel ik als Karim zijn zeer grote Mario fans en eindelijk weer een échte 3D Mario was magisch om te zien! Langzaam sprak ik tegen Karim uit wat mijn stoute idee was: “Wat nou als wij met een donation goal naar Nintendo New York gaan voor de release van Super Mario Odyssey?” Grappig genoeg dacht Karim hier precies hetzelfde over, maar had hier eerder ook niet over durven praten, want we waren allebei in de veronderstelling dat we dat toch nooit gingen halen…

Er was alleen één grote maar aan ons idee. Als we dit wilden gaan doen, moesten we wel weten wanneer de game uit zou komen. Zoals je in de aankondigingstrailer hierboven kan zien, vertelde Nintendo dat ons in januari 2017 nog niet. De maanden gingen voorbij en de E3 stond bijna voor de deur. Dit is hét jaarlijkse moment waarop alle gamebedrijven en dus ook Nintendo hun plannen voor de komende tijd uit de doeken doen, alhoewel het evenement anno 2020 zijn relevantie begint te verliezen.

Karim en ik hadden een heel plannetje bedacht. Als Nintendo tijdens hun jaarlijkse E3 presentatie de datum zou onthullen, dan onthullen wij ons donatiedoel. Alles stond klaar, de donation goal hoefde we alleen nog maar live te gooien als de onthulling daar zou zijn. Hoe dichterbij deze presentatie kwam, hoe spannender het voor ons werd. Zou er wel een datum bekend worden? Komt hij niet veel te snel voor onze plannen? Of veel te laat?

Op 13 juni 2017 tijdens de E3 presentatie van Nintendo verscheen deze trailer met aan het einde de verlossende releasedatum: 27 oktober 2017. Karim riep gelijk: “Zo vroeg al, zo snel al!” We keken elkaar aan, want we wisten het: we konden het gaan vertellen dat we een poging zouden wagen om naar New York te gaan voor de lancering van Super Mario Odyssey!

Diezelfde avond gooide we de donation goal voor deze reis live en de eerste euro’s stroomden hier en daar binnen. Voor je idee, om deze reis te maken hadden we €3000,- euro nodig. Dit was voor de vlucht, verblijf en een klein deel van het eten. Dat is echt een heleboel geld en vanaf het begin af aan was het dus maar flink de vraag of we het zouden halen. Heel lang heeft het bedrag stilgelegen op €300,- maar toen opeens was er een spurt die ons over de €1000-, heen bracht.

Het vervelende was dat we op een gegeven moment wel een bepaalde tijdsdruk kregen. We wisten dat de game uit zou komen op 27 oktober, maar er moeten wel vluchten en een verblijf geboekt worden, terwijl er ook vrij gevraagd moest worden van werk. Dat zijn dingen die je niet een week van te voren kan regelen. Samen besloten wij dat het voor de verjaardag van Karim gehaald moest zijn. Dit betekende dat het op 20 augustus 2017 gehaald moest zijn, anders konden we helaas niet gaan. We hadden onze kijkers ook uitgelegd dat – mochten we het niet halen – we het al reeds opgehaalde geld zouden gebruiken voor investeringen in de stream, zoals een betere microfoon of camera. Het feit dat we hier al serieus rekening mee hielden zegt denk ik wel genoeg.

Totdat Karim op een ochtend in een stream een donatie kreeg van €255,-. Dit zorgde ervoor dat de teller op €2200,- kwam te staan. Dat hield in dat we nog “maar” €800,- nodig hadden om het te halen. Nog steeds een heleboel geld als je nog maar twee dagen op de teller hebt voordat het 20 augustus is en we de stekker uit het project zouden moeten trekken. Hoe dan ook, één ding was zeker: we waren dichterbij dan ooit.

En toen, toen was het 20 augustus 2017. We hadden de dag ervoor de verjaardagsstream van Karim gehouden, zodat hij live op stream jarig zou zijn. We begonnen dus op 19 augustus en streamden door tot middernacht, zodat hij live op stream jarig zou zijn. Het was een groot feest tijdens de stream, maar de goal is toen niet gehaald.

Na een nacht geslapen te hebben, besloten we toch om nog een keertje extra live te gaan. Je moet van mij aannemen dat dit echt niet met de intentie was om de goal te halen, want eigenlijk waren er gek genoeg op dat moment niet zo mee bezig. Pas toen we in de stream zaten en er telkens 10 of 20 euro werd gedoneerd, besefte we ons dat het nog maar €200,- was totdat we de eindstreep hadden bereikt. Felix een oude schoolvriend van Karim, keek regelmatig naar onze stream en zei uiteindelijk: “als we met elkaar ervoor zorgen dat we de €2900 aantikken, maak ik de laatste €100-, over.” Nou dat lieten onze kijkers zich geen twee keer zeggen. Het ging opeens zo hard, dat dit binnen enkele minuten was gebeurd.

En toen was daar het moment, we hadden het gehaald! Karim zette dit prachtige filmpje in elkaar over hoe wij dit samen met al onze kijkers hebben bereikt. En tot de dag van vandaag, krijg ik er een brok van in mijn keel als ik het zie.

We moesten hierna snel handelen, er was immers niet veel tijd meer. Ik moest vrij regelen van mijn werk, er moesten vluchten geboekt worden, paspoorten moesten worden aangevraagd en ESTA-formulieren moesten worden ingevuld. We zouden namelijk twee maanden later al vertrekken.

Ergens wist ik gewoon dat ik toch nooit in New York zou belanden, dat was niet weggelegd voor mij.

Grappig genoeg waren we de dag voor vertrek helemaal niet nerveus, sterker nog: we waren echt heel erg relaxed. Alles was ingepakt en we waren er meer dan klaar voor! Ik heb zelf nooit langer dan vier uur in een vliegtuig gezeten, dus voor het eerst zo lang te vliegen was wel iets nieuws. Ik zal ook nooit vergeten hoe het was om voor het eerst rond te lopen in Manhattan en natuurlijk de bijzondere Nintendo winkel. Die verhalen bewaar ik graag voor een andere blog.

Het moge duidelijk zijn dat wij op een bijzondere manier voor het eerst in New York zijn beland. Helemaal omdat zowel Karim als ik eigenlijk altijd het idee hadden dat dit niet weggelegd zou zijn voor ons. Het bijzondere van deze manier, waarop we deze reis hebben gemaakt, is dat ik altijd dankbaar zal blijven voor al die mensen die het ons zo erg gunde. Zonder hun was ik er inderdaad waarschijnlijk nu nog steeds nooit geweest. Hoewel ik de tweede en derde keer ontzettend van New York heb genoten, blijft die eerste keer onbeschrijfelijk mooi.

Vond je deze blogpost nou super leuk? Kom dan ook naar mijn Discord server, waar je in direct contact komt met mij en andere lezers. Ook kun je mij volgen op Twitter en Instagram.

9 reacties

   1. Maartendo

    Super tof geschreven Suus. De content die jullie daar hebben gemaakt blijft prachtig om te zien! Mooie tijden waren het.

  1. Nous

   Aww ik mis jullie streams wel heel erg, het hoorde bijna bij mn wekelijkse routine. Het filmpje van het behalen van de goal is zo spannend, denk dat die bij iedereen een brok in de keel veroorzaakt haha. Xx❤

 1. Bloemetje7

  Ja, wat een spanning was dat zeg! Zo een ongelooflijk mooi streamweekend! Met op het eind inderdaad het halen van de goal. Met recht:onvergetelijk!

 2. inciyakobella

  Echt een super leuk blog. Ik heb ervan genoten. Wat een spannende tijd he?? Soms heb ik heimwee naar die tijd dat jullie nog streamde. Dan zag ik jullie tenminste nog (al was het op scherm dan 😉)
  Maar super leuke blog Suus 👍👍😘

Geef een reactie