De laatste dag Japan – Tokyo dagboek #10

Vanmorgen toen we wakker werden beseften we het ons meteen: dit is onze laatste dag in Tokyo. Het is echt om gevlogen! We hebben het waanzinnig leuk gehad en hebben genoten van ieder moment, behalve de momenten dat onze voeten zo’n zeer deden dan misschien. Vandaag hebben we ons sneller dan normaal klaar gemaakt om te vertrekken, want ieder uur in Tokyo was er één!

We hadden best wel een georganiseerde ochtend. Ik was gisteren na het schrijven van de blog te moe om nog te douchen, dus dat heb ik vanmorgen gedaan. Daarna zijn we ontbijt gaan halen bij ons supermarktje naast het hotel. Toen we terugkwamen moest Karim braaf op bed gaan liggen, want ik ging de koffers even goed inpakken en dus beoordelen of alles wel zou passen. Onze hotelkamer is dusdanig klein dat Karim of bij de deur moest blijven staan, of dus op zijn kant van het bed moest blijven liggen. Ik ging druk aan de slag en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat alles keurig in de koffers zou gaan passen. Ik had ook een bagage gewichtje meegenomen en ook qua kilo’s zitten we echt ruim voldoende binnen de norm. Het scheelt dat knuffels helemaal niks wegen…

Nu we zeker wisten dat alles in de koffers ging passen, konden we gerust op pad. Geen knuffels meer kopen, die ruimte was echt op, maar als we nog een leuk spelletje tegen zouden komen was dat prima. Die doosjes zijn zo smal en dun, die prop je wel ergens tussen. Alleen we begonnen vandaag eens een keer niet bij het winkelgebied, want we gingen eindelijk naar het park! Vandaag was deze inderdaad gewoon geopend en het was daarnaast ook nog eens echt prachtig weer.

Lekker weertje op onze laatste dag in Tokyo

Omdat we er al een keer voor een dichte deur hadden gestaan wisten we precies waar het was, dus we liepen er zo heen. Voor dit park moet je een kleine entreeprijs betalen en dat is het echt volledig waard. Wat een prachtig park! Er was ook een hele mooie overdekte botanische tuin met allemaal planten en bloemen waar ik de naam niet van kan uitspreken en dat komt niet omdat ik geen Japans kan lezen.

Karim heeft prachtige foto’s gemaakt en we hebben ons er zeker twee uur meer dan prima vermaakt. Er was ook een prachtige Japanse tuin met allemaal bruggetjes en bonsai bomen. Het enige wat eigenlijk miste was dat ik er in een kimono rondliep.

We moeten ook vooral niet vergeten dat er gewoon al lentebloesem te zien is! Het schijnt dat er twee soorten lentebloesem bomen zijn in Japan. De normale die iedereen van de foto’s kent heet de Sakura en dit is net een ander soort boom die iets eerder gaat bloeien.

Er staan ook veel meer Sakura bomen in Japan dan deze versie, maar het is toch wel heel erg tof om al bloeiende bloesem gezien te hebben in Japan. Nadat we echt een vrachtlading aan foto’s hadden gemaakt, besloten we eerst wat te gaan eten om onze weg daarna te vervolgen naar het Pokémon Center. Het is namelijk Pokémon Day vandaag en we waren heel erg benieuwd of er dan wat speciaals zou gebeuren in één van de Pokémon winkels.

Toen we langs een restaurantje liepen waar het eten ons erg lekker leek, moesten we wel flink lachen toen we binnen zaten en naar de menukaart keken. Dit was namelijk precies dezelfde zaak als die in Akihabara waar we zo lekker en trouwens ook bizar goedkoop konden eten. Op de onderstaande foto kan je zien wat we allemaal hebben gegeten en dat voor omgerekend nog geen €10! Dan is dit wel één van de goedkoopste restaurants waar we gegeten hebben de afgelopen dagen, maar het eten in Japan kost in verhouding echt praktisch niks. Dus als je ooit in Japan beland, neem een zak geld mee voor alle toffe dingen die je er kan kopen, want die zak geld heb je wat betreft het eten echt niet nodig.

Het eten is niet alleen goedkoop, maar ook echt mega lekker!

We hadden ervoor gekozen om naar de Pokémon Center MEGA in Sunshine City te gaan voor de laatste keer. Dit om meerdere redenen: we vonden dit één van de leukste Pokémon Centers, ze hebben zeer vriendelijk personeel en een super leuk assortiment. Daarnaast is ook het hele winkelcentrum zeer prettig. Het is ruimtelijk en er zijn veel bankjes om even uit te rusten, wat nogal een unicum is voor de stad Tokyo. Op de verdieping waar de Pokémon winkel zit is er trouwens ook nog een Pokémon GO pleintje – die overigens wel een stuk minder spannend is dan het Pokémon Center – en het Pokémon Sweets café zit er ook. Karim is helemaal verslaafd aan de Alcremie ijsjes die ze daar hebben en dat terwijl Karim normaal gesproken helemaal niet zo’n ijsjesliefhebber is, dus dat wil wat zeggen.

De Pokémon ijsjes zijn echt heel erg lekker!

Nadat we écht voor de laatste keer ons Pokémon ijsje op hadden, liepen we ook nog even de boekenzaak in die op dezelfde verdieping zat. Ik had er boekjes gezien waar je met Doraemon Japans kon leren, alleen ik bleek mij vergist te hebben. Ze hadden inderdaad lesboekjes met Doraemon maar van Japans naar Engels en Engels spreek ik al. Wat ze wel hadden waren hele leuke Doraemon stripboekjes! Die boekjes kosten hier ook echt heel erg weinig, dus ik heb er drie meegenomen om lekker te lezen in het vliegtuig.

Grappig is, dat in de boekjes boven alle Engelse tekst ballonnetjes ook de Japanse tekst geschreven staat.

Tot slot zit er nog een winkeltje, genaamd Kiddyland, met allemaal verschillende leuke spulletjes. Over het algemeen zijn het spulletjes van Nintendo of anime series uit Japan, maar wat ze eerder deze week nog niet hadden was een hele Doraemon afdeling. Het blauwe beestje lijkt mij te achtervolgen en ik hem ook, ik ben er oprecht fan van geworden sinds deze Japan reis. Wat is nou het geval? De franchise bestaat bijna 50 jaar en daarom hadden ze een hele hoek in de winkel ingericht daarvoor. Ze hadden echt mega veel knuffels, maar eentje sprong er wel echt uit.

Doraemon is in Japan een beetje de Mickey Mouse van Dinsey, je ziet hem echt overal!

Doraemon als piraat! Naast dat ik heel veel Nintendo spellen speel, speel ik ook heel erg graag de game Sea of Thieves. Dit is een piratengame die nu bijna twee jaar bestaat en ik heb er zoveel lol mee. Ik wou de knuffel eigenlijk laten liggen omdat de koffer ruimte wel echt beperkt begon te worden, maar grappig genoeg drong Karim aan: “hier ga je echt spijt van krijgen als je hem niet mee neemt”. Misschien had hij wel gelijk ook, het was immers onze laatste dag in Japan.

Bij hetzelfde hoekje hadden ze ook t-shirts liggen van Doraemon. Meestal kan ik het wel vergeten met de Japanse maten hier, maar er lag een shirt uit de verpakking en die leek er groot genoeg uit te zien. Meenemen dus! Bij de kassa kreeg ik ook nog eens zes gratis Doreamon stickers, waardoor mijn dag niet meer stuk kon.

Toen was het moment daar, we gingen voor het laatst naar de Pokémon Center. Toen Karim zich omdraaide naar de winkel, zag hij de knuffels staan waar we al de hele reis naar op zoek waren: de grote Wooloo knuffel! Sommige lezers zullen nu wellicht denken “grote wattes”? Wooloo is een Pokémon die sinds de laatste game bestaat en is erg populair. De grote versie van de knuffel is zelfs in Japan binnen enkele uren uitverkocht en we waren hem nog niet eerder tegen gekomen. We wisten niet hoe snel we hem moesten pakken!

Het positieve van dat we hem zo snel vastpakte was dat we voelden dat hij best wel goed platgedrukt kon worden. Wooloo heeft morgen dus wel pijn in zijn buik van het platgedrukt zijn, maar zo kan hij wel gezellig met ons mee naar Nederland. Verder kochten we nog twee hele kleine knuffeltjes bij het Pokémon Center.

Ik voel me nu al schuldig tegenover Wooloo dat hij zo platgedrukt in de koffer zit…

Na het Pokémon Center zijn we met de metro richting het hotel gegaan om de aankopen in de koffer erbij te proppen. Alles ging er nog prima in, alleen nu moesten we constateren dat er écht geen knuffels meer bij konden. We spraken dan ook af om alle winkels met knuffels vanavond maar even te vermijden. Nadat we even waren bijgekomen op onze hotelkamer gingen we voor het avondeten nog één laatste keer naar Akihabra, het kloppende hart van videogames, elektronica en anime in Tokyo.

We kwamen een tentje tegen waar ik een heerlijke Japanse hamburger heb gegeten en Karim voor de laatste keer een grote bak met gefrituurde kip naar binnen heeft geschoven. Na het eten zeiden we tegen elkaar: “Nog één laatste rondje langs enkele game winkels dan!” Gek genoeg sluiten in Akihabra de winkels vrij voeg, dus veel was rond 20:00 al gesloten.

We blijven het zo grappig vinden: iedere keer als we denken dat we alle winkels in Akihabara zo ongeveer wel hebben gezien, lopen we opeens een winkeltje binnen wat we nog nooit eerder hebben gezien.

De áller laatste Japan aankopen.

Al met al deden we vanavond toch wel weer een aantal bijzondere aankopen. Zo kochten we twee games voor de Nintendo Switch: Lost Sphear en Final Fantasy 12. Vooral die laatste game wou Karim eigenlijk al de hele tijd hebben sinds we in Japan zijn en voor het eerst kwamen we hem voor een redelijke prijs tegen. Ik vond daarnaast nog een set Uno kaarten van drie keer raden: Doraemon.

Echter vonden we ook twee best wel bijzondere dingen, die we eerder nog niet waren tegengekomen: een eerste druk Japanse collector’s edition van The Last Guardian en de volledige collectie van alle Mega Man games die in 30 jaar tijd zijn uitgekomen. Deze box is alleen in Japan verschenen en ook hier vrij zeldzaam. In Japan wordt er veel waarde aan gehecht dat (de hoesjes) games niet beschadigd zijn, dat merk je ook wel aan het feit dat werkelijk alles hier in plastic omhulsels is verpakt hier om beschadiging te voorkomen.

Als je dus heel goed op de foto kijkt, maar dan ook wel heél goed, dan zie je dat er op het blauwe flapje een hele klein verkleuring te zien is. Daarom is deze set teruggebracht naar de winkel door iemand en dus flink afgeprijsd tweedehands in de winkel gezet. De games waren nog niet eens uit de seal gehaald. Hoewel we niet per sé de allergrootste Mega Man fans zijn, vonden we dit een dusdanig bijzondere vondst en helemaal voor die afprijzing dat hij wel mee moest.

Een hele bijzonder Mega Man collectie. In Japan heet Mega Man trouwens Rockman!

Nu zit ik dus in bed, het laatste Japan dagboekje te typen. We hebben vandaag gedag gezwaaid naar het Pokémon Center, naar de gamewinkels, naar Akihabara, naar het lekkere eten en naar de fantastische stad. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet een paar keer bijna heb moeten huilen, want we hebben het hier zo fantastisch gehad. De stad heeft zo’n fijne sfeer en het is voor liefhebbers van videogames zo ongeveer de beste plek op aarde. Ik kan echt nog zo ontzettend veel schijven over Japan, bijvoorbeeld over wat je wel moet bezoeken en wat juist niet als je hierheen gaat, over de gebruiken die er in Japan zijn en welke je als toerist moet naleven, en zoveel meer. Deze blogs ga ik ook zeker schrijven, dus houdt mijn blog in de gaten!

We hebben het zo leuk gehad!

Voor nu wil ik jullie allemaal bedanken voor het lezen. Het was een feestje om iedere ochtend wakker te worden met jullie reacties. Ook vond ik het super leuk om te lezen dat ik zoveel van jullie het gevoel heb gegeven dat jullie met ons mee op reis waren. Als jullie het leuk vinden, sluit je dan vooral aan bij mijn Discord server waar andere lezers van de blog ook samenkomen. Je kan me natuurlijk ook volgen op Twitter en Instagram.

Het was een bijzondere reis met ervaringen die ik de rest van mijn leven met me zal meedragen. Voor nu welterusten en さようなら (Tot ziens).

8 reacties

 1. IdrisMiepje (@IdrisLuitwiele1)

  Ik laat ook bijna een traantje, wat hebben jullie veel mooie dingen gezien en fantastische herinneringen gemaakt! Met al die mooie spulletjes heb je genoeg aandenken gelukkig, alvast een goede reis terug! Ik kijk nu al uit naar alle blogjes en verhalen die er nog aankomen, dikke knuffel van dit Miepje <3

  1. Veronica

   Wat een super mooie foto’s, en wat hebben jullie mooie herinneringen gemaakt.
   En die botanische tuin!!! Prachtig!!
   Ik zou ook wel naar Japan willen😉
   Wens jullie een super relaxte reis terug naar Nederland lieverds. 😘

 2. OVERKILL-BERT

  Hahahaha “Geen knuffels kopen. Alleen games.” Even later “KNUFFELS!!!!“
  Ik heb elke dag weer genoten van je blogjes en jullie avonturen. Bedankt Suus en sidekick Karim. 😜 Ik kijk uit naar de vele Japan verhalen als jullie weer lekker in Nederland zijn. 💕

 3. Bloemetje7

  Jaloers op jullie bezoek aan het prachtige park daar in het zonnetje! Ik wil straks ALLE foto’s zien 🙂 En haha, we kopen geen knuffels meer….Ik kom toch minimaal weer op 4? Maar die piraten knuffel is idd echt mega leuk! Ik ben blij dat jullie zo genoten hebben! En ook zoveel mooie herinneringen hebben gemaakt, ik ben benieuwd naar de rest van de verhalen.Goede reis terug, ik hoop dat het allemaal een beetje vlot mag verlopen.Tot morgen!

  1. Amelia

   Mijn biologen hartje ging harder kloppen van die tuin! En mooie aanwinsten weer.

   Ik heb ontzettend genoten van de blogs en ben super blij voor jullie dat het zo leuk was! En ik vind het prachtig dat jullie met een koffer vol knuffels thuiskomen straks hahah.

   De belangrijkste vraag is natuurlijk: New York of Tokyo? 😁

   1. Veronica

    Wat een super mooie foto’s, en wat hebben jullie mooie herinneringen gemaakt.
    En die botanische tuin!!! Prachtig!!
    Ik zou ook wel naar Japan willen😉
    Wens jullie een super relaxte reis terug naar Nederland lieverds. 😘)

 4. zoalsjacq

  Hè wat jammer nou…. Jammer dat jullie vakantie erop zit, maar ook dat wij nu die leuke verhalen niet meer lezen. Heerlijk hoe enthousiast jullie worden van al die knuffels en game-dingen, maar gelukkig ook van het prachtige park. Schitterende foto’s! Jullie kunnen terugkijken op een mooie reis. Goede reis terug, dan wordt het weer een feestje pm alles uit te pakken en een plekje in huis te geven. Bedankt voor de verhalen💞😘

Geef een reactie