De Nintendo Switch bestaat 3 jaar

Het lijkt wel als de dag van gisteren dat de Nintendo Switch uitkwam, maar toch is de populaire console alweer drie jaar oud! In deze blog kijk ik terug op hoe ik de afgelopen drie jaar heb ervaren met de spelcomputer van Nintendo. Laten we maar snel beginnen, want er is namelijk genoeg om over te praten.

Toen de Nintendo Switch in oktober 2016 werd aangekondigd werkte ik op het hoofdkantoor van een grote speelgoedwinkel. Hier was niet echt begrip voor het feit dat ik even vijf minuten wou kijken wat de toekomstplannen van Nintendo waren, toen ze besloten een video uit te brengen waarin ze de Switch zouden onthullen. Dit is vrij bijzonder te noemen, gezien de speelgoedwinkel in kwestie hem zelf zouden gaan verkopen. Het lijkt me dan toch wel handig dat het personeel op de hoogte is van de producten. Toch keek ik met een schuin oog stiekem op mijn telefoon naar de aankondigingsvideo, hij duurde immers maar enkele minuten.

Alleen omdat ik zo stiekem moest kijken en daarnaast dit op mijn kleine telefoonscherm moest, was ik niet echt omver geblazen door de Nintendo Switch. Pas na mijn werk, toen ik de video opnieuw thuis bekeek op de televisie begreep ik het concept en ik kon niet wachten op meer nieuws van het nieuwe Nintendo project.

Gelukkig kwam dit nieuws niet heel veel later, want op 13 januari 2017 zou er tijdens een persconferentie meer informatie bekend worden over de Nintendo Switch. Dit was tevens het allereerste moment dat Karim en ik besloten om te gaan streamen. Karim had ergens in de berging nog een capture card liggen waar niks mee gebeurde en toen die nog bleek te werken, besloten we om 23:00 live te gaan en dan de hele nacht door games te spelen op de Wii U, de voorloper van de Nintendo Switch. De presentatie begon namelijk om 05:30 in de ochtend, dus zo konden we een tof nachtprogramma vullen.

Het was onzettend leuk om op deze manier de allereerste presentatie van de Nintendo Switch te kijken. De presentatie zelf was op sommige momenten echt niet zo best, maar over het algemeen hadden we een flink aantal nieuwe titels gezien voor de nieuwe spelcomputer. Daarnaast hadden we tijdens die eerste stream hartstikke veel kijkers en werd ons zelfs direct een Twitch partnership aangeboden. Vanaf dat moment begonnen we aan ons stream avontuur.

Karim en ik zijn allebei van kleins af aan al hele grote Nintendo fans. Ik groeide bijvoorbeeld op in een huis waar in de woonkamer een tweede kleine televisie op de eettafel stond omdat destijds het opslaan van spelletjes nog niet zo gemakkelijk ging. Door de tweede tv kon er wel gewoon naar het nieuws gekeken worden, zonder dat de spelcomputer uit moest en de opgeslagen data verloren zou gaan. Karim speelde ook al vanaf kleins af aan niks anders dan Mario en Pokémon games, dus het was heel erg leuk om samen zo uit te kijken naar de nieuwste Nintendo console.

Opeens kregen we door een kijker van onze stream een mooie kans. Hij had met een prijsvraag een speelsessie gewonnen bij Nintendo om de Nintendo Switch te mogen uitproberen. Het leek hem hartstikke leuk om met één van ons daarnaartoe te gaan. Ons leek dit ook super leuk, alleen Karim en ik stonden toen voor een lastige keuze. Deze persoon had namelijk maar één vrijkaartje over, dus of ik óf Karim kon met hem mee. We besloten dat Karim erheen zou gaan. Samen met een camera in zijn handen filmde hij al deze ervaringen.

Wat niet veel mensen weten is dat Karim ’s avonds een concert had. Ik zou als hij terugkwam het filmpje editten, dat was op zich helemaal prima. Behalve dat toen ik bijna klaar was, het edit programma vast liep en mijn hele video verdwenen was waar ik enkele uren aan had gewerkt. Ik kon wel janken. Toch herpakte ik me, begon opnieuw met de video en sloeg toen heel vaak tussendoor op, want het verliezen van al je progressie met een edit gebeurt je maar één keer. Hoop je…

Mede omdat ik helaas niet de kans had om de Nintendo Switch al uit te testen, keek ik iedere dag tientallen filmpjes op YouTube over de Nintendo Switch. Ik kon er maar geen genoeg van krijgen, de release (3 maart 2017) leek toen zo ver weg.

Wat overigens ook een leuk verhaal is, is hoe wij allebei aan onze Nintendo Switch zijn gekomen. De console werd na de aankondiging zo goed ontvangen door het publiek dat hij binnen de kortste keren overal uitverkocht was. Het was een secondekwestie tussen mij en Karim toen we hem op een webshop probeerde te bestellen. Mij lukte het, maar Karim greep helaas mis. Karim had zich er al bij neergelegd dat hij op de release geen Switch zou hebben en The Legend of Zelda: Breath of the Wild – de grote launch titel voor de Switch – op de Wii U moest spelen, waar de game ook ‘gewoon’ voor uitkwam.

Echter werd ik op een dag opeens gebeld. Ik had namelijk ruim anderhalf jaar eerder blijkbaar een reservering laten plaatsten voor de Nintendo NX. Dit was de werknaam van de Nintendo Switch en de winkel waarbij ik deze reservering had geplaatst belde mij keurig op of ik deze reservering wou omzetten in een echte bestelling voor de Nintendo Switch. Jazeker wou ik dat! Geluk bij een ongeluk, dat ik ooit die reservering dus had geplaatst want daardoor had Karim ook een Nintendo Switch op de release.

Eindelijk was het 3 maart. Tijdens een hele leuke en gezellige livestream ging ik live de Nintendo Switch van Karim ophalen, kwamen er vrienden langs en genoten we van nieuwe games. Een nieuw Nintendo tijdperk was aangebroken.

Het nieuwe Nintendo tijdperk in combinatie met onze stream zorgde voor heel veel bijzondere momenten. Zo vertelde ik eerder al over onze reis naar New York voor Super Mario Odyssey. Alleen betekende 3 maart meer voor ons. Voor veel mensen is de tijd rondom kerst het moment om te geven aan goede doelen, voor ons is dit op de verjaardag van de Nintendo Switch.

Amper een week voordat de Switch voor het eerst jarig was, had ik het idee om geld in te zamelen voor het Sophia Kinderziekenhuis. Dit kwam voort uit het idee, “wij hebben zoveel plezier gehad aan deze Nintendo spelcomputer, maar er zijn zoveel kinderen die dit plezier ook verdienen.” Het Sophia Kinderziekenhuis leek ons een prachtig doel, kinderen die daar (langdurig) liggen kunnen wel een glimlach op hun gezicht gebruiken en wie wordt er nou niet vrolijk van een Mario spelletje?

Tijdens deze actie haalde we voldoende geld op om twee spelcomputers met games en extra controllers naar het kinderziekenhuis te brengen. Het voelde ontzettend goed om op deze manier iets voor een goed doel te kunnen doen.

Ook het jaar daarop zetten we de actie Switch4Kids voort. Ditmaal stond de actie in het teken van de Dushi Huizen. Dit zijn opvanghuizen waar kinderen permanent wonen die om veel uitlopende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Hoewel er goed voor de kinderen wordt gezorgd in deze opvanghuizen, is budget voor een spelcomputer wel het laatste waar ze aan denken. Hier wilden we graag verandering in brengen.

De uitkomst hiervan hadden we alleen nooit verwacht! Alle Dushi Huizen die er op dat moment waren werden voorzien van een Nintendo Switch spelcomputer, inclusief games en controllers. We gingen bij alle huizen langs om de spelcomputers af te leveren. Het was een hele bijzondere ervaring omdat geen van de kinderen van onze komst af wisten. We hebben nog steeds regelmatig contact met de stichting en de kinderen genieten nog steeds van de spelcomputers.

Deze foto werd gemaakt toen we in een van de Dushi huizen de spelcomputer langs kwamen brengen.

Nu we niet meer streamen is er dit jaar geen Switch4kids actie. Echter is 3 maart wel een beetje het moment geworden voor ons om te denken aan anderen en waar mogelijk een (kleine) donatie te doen aan een goed doel. Momenteel heb ik in mijn omgeving helaas te maken met de spierziekte ALS. Ik denk dat het belangrijk is om voor de gezinnen die te maken krijgen met deze verschrikkelijke spierziekte goede ondersteuning krijgen en Stichting ALS zorgt hiervoor. Het zou dus heel erg fijn en mooi zijn als je een (klein) bedrag over zou hebben voor deze stichting. Doneren kan via deze link. Alvast bedankt.

In de afgelopen drie jaar heeft de Nintendo Switch bij mij voor ontzettend veel mooie momenten gezorgd. Ik kan niet wachten op wat Nintendo de komende tijd nog meer van plan is met de succesvolle console. Momenteel zitten we met smart te wachten op een nieuwe Nintendo Direct presentatie. Nintendo kondigt in zo’n presentatie allemaal nieuwe games en functies aan voor hun games. We kunnen in ieder geval terugkijken op drie mooie Nintendo jaren en ik ben klaar voor het komende Nintendo Switch jaar!

Vond je deze blogpost nou super leuk? Kom dan ook naar mijn Discord server, waar je in direct contact komt met mij en andere lezers. Ook kun je mij volgen op Twitter en Instagram.

3 reacties

  1. OVERKILL-BERT

    Heerlijk om al die oude beelden weer te zien. Gek genoeg lijkt het veel langer dan 3 jaar. Het waren dan ook wel 3 hele toffe jaren, door de Switch en de streams. Mijn Nintendo hartje is, na lange tijd, weer gaan kloppen door het enthousiasme van jullie en de community. Thanks daarvoor en voor het leuke blogje natuurlijk. 💕

  2. Bloemetje7

    Superleuk om het weer te zien en te lezen allemaal! dat jullie tijdens de stream al helemaal uit je dak gaan van 45 kijkers smorgens, naar 120 en 153 later op de dag, En op het eind van jullie streams makkelijk 300 kijkers wisten te boeien! Prachtige tijd! 3 maart is idd een datum voor jullie geworden voor de goede doelen, Ook was het leuk om de promotiefilmpjes van Nintendo weer eens te bekijken, Dank voor deze gezellige blog.

Geef een reactie