De geschiedenis van Animal Crossing

De geschiedenis van Animal Crossing

Over een week komt de allernieuwste Animal Crossing game uit voor de Nintendo Switch, genaamd Animal Crossing New Horizons. Deze Nintendo franchise gaat al een behoorlijke tijd mee en kent een mooie geschiedenis. Er zijn een hoop mensen die nu voor het eerst een Animal Crossing game gaan spelen, dus vond ik het de hoogste tijd om eens even flink in deze franchise te duiken. Dit is de geschiedenis van Animal Crossing!

Wat is Animal Crossing?

In Animal Crossing speel je als een menselijk figuurtje – beter bekend als villager of dorpsbewoner – in een dorpje met allemaal dierlijke figuurtjes, de animals dus. Denk hierbij aan een olifant, giraf, kat, hond en een eend. Al deze wezentjes hebben hun eigen persoonlijkheid en hun eigen huisje. Gedurende het spel leer je ze steeds beter kennen, wordt de band steeds sterker en krijg je soms misschien wel een cadeautje van ze!

Je probeert jouw eigen huisje zo leuk mogelijk aan te kleden en waar mogelijk zelfs uit te breiden. Net als in het echte leven is een huis niet gratis en moet je proberen om je huis af te betalen aan Tom Nook. Pas als je dit hebt gedaan, kan je nadenken over het uitbreiden van je eigen stekkie.

Daarnaast verzamel je ook een heleboel spullen, zoals fossielen, vlinders, vissen en insecten. Je hebt het er maar druk mee in Animal Crossing!

Ik kan me nu zo voorstellen dat je denkt dat dit allemaal vrij saai is, maar niks is minder waar. Het is een game om je vingers bij af te likken, vooral met een theetje op de bank. Eerlijk is eerlijk: het is geen Call of Duty. Het is een heerlijke rustgevende game die je op je gemakje speelt.

Wat ook kenmerkend is voor de Animal Crossing serie zijn de in-game evenementen en seizoenen. Verjaardagen van dorpsbewoners worden gevierd, tijdens kerst is het hele dorp versierd en ook oud en nieuw gaat niet onopgemerkt voorbij, Daarnaast lijken de dorpsbewoners je echt te missen als je de game een tijdje niet opstart. Ze vragen je waar je al die tijd bent gebleven en overal in je dorpje is opeens onkruid gaan groeien. Je moet in het echte leven je tuintje immers ook bijhouden!

Kortom, de visie van Animal Crossing is volgens Nintendo gebaseerd op drie elementen: familie, vriendschap en community. Laten we nu de geschiedenis van Animal Crossing induiken!

De eerste Animal Crossing game

De allereerste Animal Crossing game, genaamd Animal Crossing, is uitgekomen in 2001. Niet veel mensen weten dat deze game in Japan uitkwam op de Nintendo 64. Hetzelfde jaar nog werd deze versie geoptimaliseerd voor de GameCube, waarna de game pas in Europa zijn debuut maakte in 2004. Het is overigens ook leuk om te weten dat Animal Crossing in Japan een hele andere naam heeft, namelijk Dobutsu no Mori. Letterlijk vertaald vanuit het Japans betekent dit Animal Forest.

Animal Crossing (Gamecube)

Dit was voor het overgrote deel van de wereld de eerste kennismaking met Animal Crossing, gezien de Nintendo 64 variant alleen maar was uitgekomen in Japan. Hierdoor wordt de GameCube versie vaak als de eerste game gezien uit de Animal Crossing serie.

Deze versie was dus flink geoptimaliseerd vanuit de Nintendo 64 en bevatte meer dan duizend nieuwe zinnen en interacties met dorpsbewoners. Japan kon natuurlijk niet achterblijven met deze vernieuwde versie en zij kregen dus niet alleen de eerste versie op de GameCube, maar ook de versie met alle nieuwe functies.

Voor één en dezelfde Animal Crossing game heeft Japan dus drie release momenten gekend, namelijk Dobutsu no Mori voor de Nintendo 64, Dobutsu no Mori+ voor de GameCube en Dobutsu no Mori e+ die ook voor de GameCube uitkwam.

AC: Wild World (DS)

De release van de tweede Animal Crossing game, genaamd Animal Crossing: Wild World, verliep een stuk gelijktijdiger met Japan dan bij de eerste. In november 2005 kwam deze game namelijk uit in Japan voor de Nintendo DS en enkele maanden later, in maart 2006, verscheen hij in Europa. Deze Animal Crossing game verkocht ontiegelijk goed, want hij is bijna 12 miljoen keer verkocht. Wat niet veel mensen weten is dat deze DS versie later opnieuw verscheen in de Wii U Virtual Console als downloadbare versie. Hierdoor kon je de game nu dus voor het eerst op je televisie spelen.

Dit was de eerste Animal Crossing game waar online een extra toevoeging gaf aan de serie. Het was namelijk mogelijk om tegelijk met vier andere vrienden op bezoek te gaan bij een ander dorpje. Dat lijkt nu de normaalste zaak van de wereld, maar in 2006 was dit baanbrekend voor een handheld console als de DS. Deze online functie werd overigens in 2014 stopgezet.

Deze DS versie van Animal Crossing is veruit mijn meest gespeelde game uit de geschiedenis van Animal Crossing. Ik weet nog ontzettend goed dat ik hem van mijn spaarcentjes kocht voor de zomervakantie en dat was een goede keuze. Ik heb me honderden uren vermaakt met Animal Crossing Wild World.

Eigenlijk is het uit den boze om je stadje te resetten, maar als kind heb ik dit toch vrij regelmatig gegaan. Ik vond het alleen maar leuk om te zien welke dierlijke figuurtjes mijn stadje dan kwamen bezoeken, gezien dit iedere keer anders is. Ook kon ik iedere keer weer opnieuw een nieuwe naam verzinnen voor mijn stadje en kreeg ik een nieuw poppetje. Ik heb me er kostelijk mee vermaakt en zal deze versie altijd een warm hart toedragen.

AC: Let’s Go To The City (Wii)

In 2008 was het de beurt aan de populaire Wii om een Animal Crossing game aan zijn portfolio toe te mogen voegen. Ook in deze versie was het mogelijk om online bij elkaar op bezoek te gaan, maar er zat zelfs een extra functie bij. Bij de special edition van Animal Crossing: Let’s Go To The City kreeg je namelijk een extra apparaatje, de Wii Speak. Wellicht voel je hem al aankomen, je kon hiermee met je bezoekers praten.

De Wii Spreak was voor 12 andere games naast Animal Crossing te gebruiken en is niet heel erg succesvol gebleken. Toch was het een leuke en originele toevoeging aan de Animal Crossing geschiedenis, omdat destijds services als Discord nog niet bestonden.

Grappig is trouwens ook dat de maximale hoeveelheid van beestjes op je eiland flink verschilde. In deze Wii versie kon dit namelijk worden uitgebreid tot 10, terwijl dit in de GameCube versie er 15 waren en in de DS game maar 8. Er was duidelijk nog geen eenheid in te vinden.

In deze game was er voor het eerst een stad toegevoegd aan het dorpje als extra gebied. In de stad kon je kleding kopen voor je poppetje, je haar laten doen en wat meubels kopen. Het bijzondere van de stad was ook dat je er characters tegen kon komen die je in je dorp nooit tegen het lijf zou lopen.

AC: New Leaf (3DS)

Na de Wii versie was het tijd voor de opvolger van de DS om een Animal Crossing game te kunnen afspelen. De 3DS kreeg namelijk Animal Crossing New Leaf. In Europa kwam deze game uit in 2013 en was je niet zomaar een inwoner van een dorpje. In deze game wordt je opeens benoemd tot burgemeester!

Dit houdt in je dat je opeens allemaal belangrijke beslissingen mag maken voor het dorpje. Waar gaan we die grote boom plaatsen of waar wordt die ene brugovergang geplaatst? Dit waren allemaal vraagstukken voor jou als gloednieuwe burgemeester in New Leaf. Buiten deze belangrijke taken om was het nog steeds een Animal Crossing game als vanouds. Je maakt contact met de dierlijke bewoners en je gaat druk bezig met het verzamelen van vissen, fossielen en insecten.

Wat ook nieuw was aan deze game is dat je niet gelijk begon in een mooi stenen huis, maar in een simpel tentje. Gelukkig mocht je die al snel inruilen voor een echt huis.

Als je verbinding maakte met het internet kon je ook naar een tropisch eilandje gaan waar je diverse minigames kon spelen. Ook deze Animal Crossing game deed het bijzonder goed met bijna 13 miljoen verkochte exemplaren.

Animal Crossing New Horizons (Switch)

Zeven jaar na de release van New Leaf voor de 3DS zijn we nu bijna aangebroken bij een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Animal Crossing. Op 20 maart 2020 zal het vijfde deel in de mainline Animal Crossing serie namelijk verschijnen, genaamd New Horizons. De onthulling van deze game werd gedaan tijdens de E3 2019 aan de hand van onderstaande trailer.

Echter wisten we al langer dat er werd gewerkt aan een Animal Crossing game voor de Nintendo Switch door de aankondigingstrailer van Isabelle voor Super Smash Bros. Ultimate. Aan het einde van de trailer kwam in-game personage en hypotheekverstrekker Tom Nook in beeld waarin hij zegt dat hij alles klaar moet maken voor als iedereen naar het dorp zal komen. Vervolgens zie je staan “Animal Crossing 2019”.

Helaas werd later besloten de game eenmalig uit te stellen en hem te laten verschijnen op 20 maart 2020, niet in 2019 dus. Eigenlijk is dat een hele mooie beslissing geweest, gezien we nu allemaal kunnen starten met de game op de dag dat de lente officieel aanbreekt. Omdat seizoenen een groot onderdeel van de gameplay in Animal Crossing zijn, gaat dit een mooi release moment worden.

Het gaat in Animal Crossing New Horizons vooral om het kamperen op een tropisch eiland. Uiteraard kan je gedurende de tijd je gele tentje inruilen voor een comfortabeler huis en deze geheel naar wens inrichten. Ook gaan ze helemaal met de tijd mee, aangezien je wordt voorzien van een heuse NookPhone.

Een van de grootste nieuwe onderdelen aan deze game is het craften van nieuwe voorwerpen. Je kan ook ervoor kiezen om niet alleen de binnenkant van je tent/huis aan te kleden, maar je kan ook je eiland helemaal volgooien met voorwerpen om het helemaal gezellig te maken. Verder kan je je dagelijks vermaken met kleine opdrachtjes zoals “maak zoveel voorwerpen” of “vang zoveel vlinders.”

Het is in 2020 gelukkig een stuk gemakkelijker om online met elkaar een game te spelen en dat geldt ook voor Animal Crossing. Zo kan je met acht spelers tegelijk bij elkaar op bezoek. Dat gaat voor heel veel gezellige en leuke momenten zorgen!

We moeten ook niet vergeten dat de opties om je huis en meubels volledig in eigen stijl aan te passen uitgebreider zijn dan ooit, maar in deze Animal Crossing kan je zelfs het hele eiland aanpassen naar eigen inzicht! Wil jij ergens een extra brug plaatsen of vind je die ene hoek op het eiland niet mooi? Geen probleem! Gewoon aanpassen en je kan letterlijk het eiland van je dromen maken!

Er komt voor Animal Crossing New Horizons ook een hele mooie Limited Edition Nintendo Switch op de markt. Ik schreef hier eerder al een blog over. Ga jij deze Limited Edition in huis halen?

Wil jij Animal Crossing New Horizons winnen?

Ja je leest het goed! In samenwerking met Nintendo mag ik één exemplaar van Animal Crossing New Horzions weggeven!

Nu je helemaal op de hoogte bent van Animal Crossing is het de hoogste tijd dat je gezellig mee gaat naar jouw nieuwe perfecte eilandje op 20 maart. Ikzelf kan niet wachten op de game en ben de dagen al aan het aftellen.

Als jij kans wilt maken op deze Animal Crossing game voor de Nintendo Switch, moet je even op dit artikel klikken! Daar leg ik je haarfijn in uit wat je moet doen om Animal Crossing New Horizons te winnen! Ik wens iedereen veel succes met de prijsvraag!

Dit was de geschiedenis van Animal Crossing! Vond je deze blogpost nou super leuk? Kom dan ook naar mijn Discord server, waar je in direct contact komt met mij en andere lezers. Ook kun je mij volgen op Twitter en Instagram.

6 reacties

 1. OVERKILL-BERT

  Wauw wat een blog. Heel leuk om de geschiedenis te lezen en wat is de laatste game lang geleden zeg. Ik was eigenlijk helemaal niet hyped voor deze game, maar langzaam gaat het toch wel kriebelen. Bij Mario Maker 2 had ik eigenlijk hetzelfde gevoel en heb ik die game ziek gespeeld, dus wie weet gebeurt het bij deze game ook. Ik ga dus zeker meedoen met de prijsvraag. Bedankt voor de leuke blog weer. 💕

  1. Amelia

   Ik ben hyped! Meer woorden heb ik niet haha. Leuk om nog even mijn kennis op te frissen met deze blog. Ik heb wild world een klein beetje gespeeld maar vooral New Leaf echt uitgemolken. Het is na 7 jaar hoog tijd voor een nieuwe versie.

 2. Bloemetje7

  Een pracht verhaal weer, het wordt zo onderhand een Nintendo encyclopedie! Ik ben benieuwd naar het spel met weer allemaal nieuwe Dorpsbewoners! 🙂

Geef een reactie