MIJN GAMECOLLECTIE - DE JAPANSE ZELDA: OCARINA OF TIME

Mijn Gamecollectie – De Japanse Zelda: Ocarina of Time

Als er één game is die ervoor heeft gezorgd dat ik vanaf jonge leeftijd interesse heb gekregen in videogames, dan is het wel The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Mijn moeder speelde deze game vooral erg veel en ik kon mij er goed mee vermaken om te kijken hoe zij deze game speelde. Uiteindelijk wou ik zelf toch ook wel een poging wagen en hoewel dit niet altijd even makkelijk ging, zorgde deze ervaring toch voor mijn liefde voor videogames. Ik vertel jullie daarom graag het verhaal over hoe ik opgroeide met Zelda: Ocarina of Time.

Toen ik in Tokyo was, wist ik van te voren dat ik een heleboel mooie retro videogames tegen zou komen. Het overgrote deel is gewoon leuk om te zien, maar toch was ik stiekem naar enkele games echt op zoek. Helaas kan je veel Japanse spellen niet afspelen in je Europese console, maar dat mag de pret niet drukken. Helemaal als je een emotionele band hebt met een bepaald spel, omdat je daar zulke sterke herinneringen aan hebt, is het al ontzettend leuk om deze gewoon in een vitrine kast neer te kunnen zetten.

Samen met Karim heb ik tientallen videogames winkels bezocht. Stiekem was ik in iedere winkel op zoek naar één specifiek item: de Japanse versie van Zelda: Ocarina of Time. Het liefste in de originele doos. De losse cardridge was in meerdere winkels te vinden, maar in het doosje was dit een stuk lastiger. Pas op de negende dag vond ik hem! In een winkeltje op de tweede verdieping, naast een seksshop, op een hoek van de straat van Akihabara lag hij gewoon. Gelukkig was de game ook niet erg duur, dus ik hoefde niet lang te twijfelen.

Ik ben erg blij en trots op deze versie en kan niet wachten om hem mooi in een vitrinekast te zetten met de andere Japan spulletjes.

Een stukje geschiedenis

Ik geef jullie graag een lesje geschiedenis over The Legend of Zelda: Ocarina of Time, voordat ik jullie vertel over mijn ervaringen met de game.

De game kwam in 1998 uit op de Nintendo 64 en was de vijfde Legend of Zelda game. Wat bijzonder aan deze titel was, was dat dit de eerste 3D Zelda game was. Voor de lezers die wat minder bekend zijn met Zelda, een korte uitleg over het verhaal. In de Zelda games kruip je in de huid van jongetje Link in het koninkrijk Hyrule. Je krijgt de taak om de kwaadaardige leider Ganondorf te stoppen en daarmee ook prinses Zelda te redden. Gedurende de game groei je op van een kleine jongen tot een volwassen man.

Zelda: Ocarina of TIme verkocht uiteindelijk meer dan zeven miljoen keer en werd beloond met erg veel awards. In 2011 werd de game vervolgens opnieuw uitgebracht voor de Nintendo 3DS, wat ook een daverend succes werd. Ook zijn er vele orkesten geweest die de muziek uit de game prachtig hebben nagespeeld. Ik kan er uren naar luisteren.

Dit is echte de moeite waard om even te luisteren

Kleine Suus, Kleine Link

Vroeger speelde met name mijn moeder dus de Zelda games. Toen ik een jaar of zes was, kreeg ik hier ook flinke interesse in. Wij hadden vroeger ook de originele strategy guide en mijn moeder maakte zelf veel aantekeningen. Dit zorgde ervoor dat ik zelf ook wel een flink eind kwam met de game. Echter waren zowel de guide als de game natuurlijk in het Engels. Met plaatjes kijken in de guide kwam ik een heel eind. Toch merkte ik dat ik later in de game essentiële informatie miste.

Vaak loste ik dit op om naar mijn moeder te roepen wat een bepaald Engels woord betekende. Helaas kon ze me hier niet altijd mee helpen, omdat zij soms ook bezig was met koken of het huishouden. Toen vonden we toch een oplossing! Ik kreeg een woordenboek Engels -> Nederlands. Zo kon ik zelf woorden vertalen die ik niet begreep. Dit begon heel simpel met woordjes als “key” of “horse”. Toch hielp dit ontzettend in het begrijpen wat ik moest doen. Ook leerde ik hierdoor daadwerkelijk Engels, want bij de vijfde of zesde keer was het niet meer nodig om het woord “key” op te zoeken, ik wist al snel dat dit gewoon sleutel betekende.

Deze beelden herinneren mij er meteen aan hoe ik opgroeide met Zelda: Ocarina of TIme

Ik moet alleen wel bekennen dat ik de game op die jonge leeftijd nooit heb uitgespeeld. Ik wisselde vaak tussen mijn eigen save en tussen die van mijn moeder. Nadat zij het spel had uitgespeeld, vond ze prima als ik ook met haar game speelde. Omdat zij de game al had uitgespeeld, kon ik naar alle gebieden en kon ik toch het overgrote deel van de game doorlopen. Toch probeerde ik de game zelf zo ver mogelijk uit te spelen.

Grappig genoeg staat de Water Temple bekend als één van de moeilijkste tempels in Zelda: Ocarina of Time, maar zelf vond ik dit één van de leukste tempels om te spelen.

Als kind heb je daarnaast voor hele specifieke dingen angsten. Zo was ik als de dood voor de zombies op het kerkplein als je grote Link was. Ik was daarnaast geen fan van de happende planten die opeens uit de grond kwamen en ook de vliegende schedels vond ik maar niks. Ik kan je verzekeren dat als ik de game nu zal spelen ik niet meer angstig wegduik voor deze vijanden.

Hier een stukje uit de game van de enge zombies. Het enge geluid helpt niet mee…

Grote Suus, Grote Link

Er zijn momenteel 19 games in de The Legend of Zelda serie. De laatste Zelda game die uitkwam is The Legend of Zelda: Link’s Awakening voor de Nintendo Switch. Dit was een directe remake van den gelijknamige Game Boy game uit 1993. Er is ook een vervolg aangekondigd voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild, echter is daar nog weinig informatie over bekend.

De eerste Zelda game die ik speelde was dus Ocarina of Time en deze zal voor altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Een aantal mensen zijn van mening dat de game tegenwoordig verouderd is en niet meer mee kan met de huidige technologie. In mijn ogen is deze game echter tijdloos. Hoewel ik moet toegeven dat games als Link’s Awakening en Breath of the Wild een stuk prettiger zijn voor je ogen, moeten we niet vergeten waar het, in ieder geval voor mij, allemaal begon.

Dit was dus hoe ik opgroeide met Zelda: Ocarina of Time en als we even vergeten dat er al eerder een port voor de 3DS verscheen, zou ik persoonlijk een vreugdedansje doen als deze specifieke game opnieuw zou worden uitgebracht voor de Nintendo Switch. Voor nu geniet ik echter ontzettend van mijn prachtige Japanse versie van Zelda: Ocarina of Time.

In deze winkel kocht ik mijn Japanse Ocarina of Time

Welke Zelda game zou jij graag opnieuw zien verschijnen voor de Nintendo Switch? En met welk Zelda avontuur begon jouw liefde voor de serie? Laat het weten in de comments en join vooral de Discord waar meer Nintendo liefhebbers zitten! Volg me ook op Twitter en Instagram, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

8 reacties

 1. Bloemetje7

  Een prachtig verhaal weer! En ja heel wat uurtjes heb ik in dat spel zitten! Mijn liefde voor Zelda was geboren! Wat zich nu nog steeds laat zien, in verschillende Zelda artikelen die ik heb, een mooie leren triforce handtas uit New York en een gaaf dekbed. En een Zelda boodschappen tas en winter sjaal. Ja genoeg! Maar ik wist trouwens niet dat er zoveel Zelda games waren gemaakt, die heb ik niet allemaal gespeeld hoor. Maar Breath of the wild wil ik ook nog eens wat uren aan gaan besteden. Maar nu eerst Animal crossing.

  1. OVERKILL-BERT

   Wat een leuk verhaal. Ik hoop dat er meer van dit soort verhalen gaan komen.
   Zelda: Ocarina of Time is voor mij ook een geweldige ervaring geweest. Vroeger speelde ik bij vriendjes op de oude Nintendo consoles, maar toen de N64 uitkwam met 3D games begon het pas echt voor mij. Naast Mario 64 was dit toch wel de game waar ik niet mee kon stoppen. ’s Avonds in bed lag ik alweer te denken aan de avonturen die ik morgen zou gaan beleven en de vette dingen die ik vandaag beleeft had.
   Mijn zusje van 6 heeft de game ook helemaal gezien en ik heb alles vertaald en aan haar voorgelezen. Zij vond sommige dingen, uit de game, ook best wel eng op die leeftijd.
   Super vet dat je de Japanse versie van Ocarina of Time hebt kunnen scoren en wat leuk dat hij nog zo gaaf in het doosje zit. Ik kijk uit naar je volgende blogje. 💚

   1. lothar070

    Ik weet nog precies waar ik Zelda: Ocarina of time heb gekocht.
    Bij de VD en liet hem zelfs inpakken voor mezelf om dan thuis gelijl uit te pakken 🤣

 2. Maartendo

  Super tof blogje weer Suus! The Legend of Zelda is mijn favoriete gaming franchise allertijden. Mijn liefde voor de serie begon bij The Legend of Zelda Skyward Sword. Skyward Sword is ook nog steeds mijn favoriete Zelda game en 1 van mijn favoriete games allertijden. Hoewel de motioncontrols hier en daar wat vervelend waren vind ik de sfeer, de muziek de dungeons en de bossfights in deze game nog steeds ongeëvenaard.

  Het verhaal van de game is ook heel interessant, doordat dit het 1ste deel in de Zelda tijdlijn is vertelt deze game de originstory van de complete franchise. Je leert in deze game bevoorbeeld hoe de Master Sword is gemaakt, hoe Hyrule tot stand is gekomen en waardoor Ganondorf steeds eens in de zoveel tijd weer tot leven komt. Ik hoop dat ze er ooit nog een keer een remake van maken voor de Switch.

 3. Dummy

  De Zelda franchise is ook voor mij degene waar je constant bij terug blijft komen.
  je verhaal is voor mij en denk veel mensen heel herkenbaar.
  Voor mij begon het avontuur met A link to the past op de super nintendo, mijn tante, een fanatieke rpg speler wilde mijn moeder er aan hebben, maar die hield het als snel voor gezien.
  Uren en uren heb ik vervolgens in die game gestoken. Later kocht mijn moeder Terranigma om het nog eens te proberen, maar zelfde verhaal. ik speelde m kapot, en door dit spel heb ik op vroege leeftijd engels geleerd.

  Mijn liefde voor Zelda ging na de snes en de gameboy versies door met Ocarina of time op de N64, en speel die nog steeds graag ieder jaar een keer uit.

   1. Amelia

    Mijn liefde voor Zelda begon bij mijn eerste console, de wii. Daarop had ik Twilight Princess en het verhaal, de setting en de muziek pakte me meteen! Ik moet wel bekennen dat ik de game nooit heb uitgespeeld, want ik ben stiekem niet zo goed in de typische Zelda puzzels.

    Tussendoor heb ik nog wat andere Zelda games deels gespeeld maar de eerste game die ik echt heb uitgespeeld was Breath of the Wild. Juist omdat dit open world was en je progress niet stopte als je even niet verder kwam in een tempeltje paste deze game perfect bij mij! Ik had ganon tot het allerlaatste bewaard en ik kan me nog steeds de euforie herinneren toen ik hem eindelijk versloeg.

    Daarna kwam natuurlijk de super schattige Link’s Awakening remake. Daar heb ik ook inténs van genoten. Toen ik hem had uitgespeeld wilde ik bijna gelijk opnieuw beginnen.

    De games hebben mij ook geïnspireerd om een cosplay te maken van Link (Twilight Princess versie) Hiervoor had ik al wat makkelijkere cosplays gemaakt met veel hulp maar dit was de eerste cosplay die ik zelf helemaal in elkaar had gezet. Ik ben er nog steeds mega trots op!

    Zelda heeft dus altijd een plekje in m’n hart en ik kan niet wachten op deel 2! Alhoewel… Eerst nog even Tom Nook afbetalen 😅

 4. Janneke van Brakel

  Gek hoeveel indruk een game op je kan maken als je jong bent.
  Ik hield als kind niet van buitenspelen.
  Mijn moeder zag de positieve kanten van games. En hoeveel je daar ook van kon leren.
  Zelda is ook voor mij een game die altijd dicht bij zal staan

Geef een reactie